gruodžio 09, 2011

Baltarusijos grindų riedulys – koks jis?

“Grindų riedulį reikia žaisti širdimi ir gražiai, o jei norisi kietesnės kovos – eik žaisti ledo ritulį.” Taip kalba Sergejus Lagoiko, Baltarusijos grindų riedulio atviros lygos teisėjų vadas.

Grindų riedulys (angl.floorball) į Baltarusiją atėjo 2005 metais. Grupelė entuziastų pradėjo jį žaisti savo malonumui, o kai tokių mėgėjų susirinko jau 15, kilo mintis sukurti oficialią organizaciją ir pradėti rimtesni šios sporto šakos vystymą šalyje. Pirmasis, neoficialus, Baltarusijos čempionatas įvyko 2007 metais, rungtynės buvo žaidžiamos vidurinės mokyklos salėje. Nuo 2008 metų vyksta jau oficialios varžybos. 2011 – 2012 m. čempionatas jau trečiasis Baltarusijos “florbolo” istorijoje ir pirmą kartą jame dalyvauja 7 komandos, viena iš jų – komanda iš Lietuvos, praėjusių metų Lietuvos čempionai, FLC Vilnius “UV”.

Šių metų atviros lygos rungtynės žaidžiamos gražioje, naujoje ir erdvioje olimpinio rankinio rezervo sporto komplekso salėje. Pasak Aleksandro Šulga, Baltarusijos grindų riedulio vadovo, kad gauti dabartines sąlygas, jiems teko nemažai nuveikti. “Pagal šalies įstatymus, kad sporto šaką Baltarusijos Sporto ministerija pripažintų oficialia, turi būti surengti ne mažiau kaip trys oficialūs vietos čempionatai. Po šio sezono yra didelė tikimybė, kad federacija įgaus oficialų statusą. Kolkas žaidimas žaidžiamas tik Minske. Dar sunku surasti bei “užkrėsti” entuziastus grindų rieduliu kituose Baltarusijos regionuose, bet situacija galbūt pasikeis, kai “florbolas” šalyje bus pripažintas aukščiausios sporto vadovybės.”

Per tris pastaruosius metus baltarusai iš tarptautinės grindų riedulio federacijos (IFF) gavo standartus atitinkančius aikštės bortus, vartus, kitą inventorių ir visą tai padeda tobulinti žaidimo įgūdžius ir auginti jaunimą. Jau auga perspektyvūs, 15-17 metų jaunuoliai, iš kurių yra suburta komanda, pavadinimu “Energija”, šiemet jau dalyvaujanti čempionate ir po kelių, šių metų čempionato, turų žengianti antroje turnyrinės lentelės vietoje.

Sergejus Lagoiko pats yra žaidęs grindų riedulį. “Viską gyvenime esu įpratęs daryti tik gerai, o jei to jau nebepavyksta, reiškia reikia kažką keisti. Taip ir su “florbolu” – kai supratau, kad dėl amžiaus jau nebepajėgiu tinkamai varžytis su atėjusiu jaunimu, nutariau užsiimti kita veikla, susijusia su grindų rieduliu ir tai daryti gerai” – sako Sergejus. “Pradėjau vadovauti Baltarusijos teisėjų kolektyvui, pats stengiuosi tobulėti šioje srityje ir stengiuosi naudotis kiekviena galimybe ir kvietimu teisėjauti užsienyje. Labai naudingų pastabų dėl teisėjavimo aš ir mano kolega, Dmitrijus, gavome iš tarptautinės kategorijos teisėjo, latvio Martinšo, per šiemet Latvijoje vykusi Canadien Cup turnyrą. Su malonumu teisėjavome ir Vilniuje vykusiame turnyre. Šiemet į savo lygos varžybas pasikvietę Lietuvos komandą, nusprendėme pasikviesti ir savo kolegą iš Lietuvos, teisėją Elidijų, su kuriuo teko dirbti Vilniaus turnyre ir kuris taip pat vadovauja lietuvių teisėjų kolektyvui. Bendrauti, dalintis patirtimi, kelti savo žaidimo supratimo lygį reikia ne tik žaidėjams, bet ir teisėjams, nuo kurių sprendimų taip pat labai priklauso žaidimo patrauklumas ir kokybė. Abiejų mūsų šalių jaunoms organizacijoms tai yra labai naudinga, todėl labai džiaugiuosi tokiu užsimezgusiu šiltu bendradarbiavimu. Norėčiau ir tikiuosi, kad tokia draugystė bus ilgalaikė.”

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą